Flam ontvangt subsidie voor aanleg walstroom

De Noorse haven Flåm, waar veel cruiseschepen komen, heeft een subsidie gekregen om een walstroomfaciliteit te gaan bouwen. Op termijn kan de haven walstroom gaan aanbieden aan schepen die daarvoor geschikt zijn. De stroom hiervoor wordt door middel van lokaal geproduceerde waterkracht opgewekt. De haven heeft in april 2020 een aanvraag ingediend bij de Noorse organisatie ENOVA en deze is inmiddels ingewilligd. Flåm wil graag voldoen aan strengere eisen met betrekking tot het verminderen van de emissies van cruiseschepen die op bezoek komen bij deze bekende haven.

Kosten

Het steunbedrag van ENOVA is 27 miljoen Noorse Kronen (2,4 miljoen euro). De werkelijke kosten voor het bouwen van een dergelijke faciliteit worden overigens geschat op 83 miljoen Noorse Kronen (7,6 miljoen euro). Dit bedrag is inclusief een onderwaterkabel die rechtstreeks van de waterkrachtcentrale in Aurland naar Flåm gaat. Deze kabel zal voldoen aan toekomstige eisen en staat open voor ontwikkeling en innovatie.

De aanvraag bij ENOVA is opgesteld in samenwerking met lokale stakeholders, de cruise-industrie en de lokale energieleverancier. Het feit dat de aanvraag nu is toegekend, toont aan dat de haven, de cruise-industrie en de bestemming een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling naar duurzamer toerisme in het werelderfgoedgebied. De Noorse Maritieme Autoriteit heeft namelijk bepaald dat in 2026 de werelderfgoed fjorden emissievrij moeten worden gemaakt.

Door de oprichting van de faciliteit wordt de uitstoot van cruiseschepen in enkele jaren met 75% verminderd in Flåm. Tegelijkertijd zal het project bijdragen tot een grotere levering van elektriciteit aan Flåm.

Bekijk hier welke cruiseschepen Flåm bezoeken:

Vertrekhaven >
Amsterdam
Bremerhaven
Hamburg
Kiel
Kopenhagen
Rotterdam
Warnemünde
Rederij > ()
AIDA Cruises ()
Ambassador Cruise Line ()
Azamara ()
Carnival Cruise Line ()
Celebrity Cruises ()
Costa Cruises ()
Cunard ()
Disney Cruise Line ()
Explora Journeys ()
Hapag Lloyd Cruises ()
Havila ()
Holland America Line ()
Hurtigruten ()
MSC Cruises ()
Nicko Cruises ()
Norwegian Cruise Line ()
Oceania Cruises ()
Ponant ()
Princess Cruises ()
Regent Seven Seas Cruises ()
Royal Caribbean ()
Scenic Cruises ()
Seabourn ()
Silversea ()
TUI Cruises ()
Cruisehavens >
Alesund
Alta
Åndalsnes
Bergen
Bremerhaven
Bronnoysund
Eidfjord
Farsund
Franz Josefland
Geiranger
Geirangerfjord
Haholmen
Hamburg
Hardanger
Hardangerfjord
Haugesund
Hellesylt
Henningsval
Kopenhagen
Kristiansand
Kristiansund
Lista
Lofoten
Lysefjord
Molde
Noordkaap
Nordfjordeid
Olden
Oslo
Reine
Rost
Skagen
Skjolden
Sognefjorden
Spitsbergen
Stavanger
Trollfjord
Tromso
Trondheim
Ulvik

Foto: @visitflam.com / Jonny Akselsen

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Fjordencruises én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je helpt ons op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen fanshop!
Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie