6 tips voor de mooiste Noorse kerst!

Noorwegen start haar voorbereidingen voor de kersttijd vanaf eind november met het bakken van kerst koekjes, het uitzoeken van kerst cadeaus en het bezoeken van sfeervolle kerstconcerten. Wij geven je 6 tips voor de mooiste Noorse kerst!

1.  De kerst hoofdstad van Noorwegen – Oslo

Met overal versieringen is Oslo de hele maand december een prachtige stad. Je krijgt hier waarschijnlijk ook een witte kerst, en als dat zo is, is de rodelbaan Korketrekkeren op ongeveer 20 minuten van het stadscentrum erg leuk.

Vanaf half november kun je in de hoofdstraat Karl Johan de grote Winter Wonderland kerstmarkt (Jul i Vinerland) bezoeken. Koop kerstcadeaus bij de marktkramen, drink een warme kop gløgg (de Scandinavische versie van glühwein), maak een ritje in het reuzenrad of bind een paar schaatsen vast. Er is ook een populaire kerstmarkt in Youngstorget, evenals verschillende andere kleinere markten rond Oslo. Om een ​​goede smaak van Noorse kerst te krijgen, proef je natuurlijk de traditionele kerstgerechten proberen in een plaatselijk restaurant.

2. De officiële ‘Christmas Town’ – Tromsø

De mini-metropool Tromsø streeft ernaar de officiële kerststad van Noorwegen te worden en biedt een kerstperiode vol magie. Tromsø is de perfecte plek om in de feeststemming te komen. Hier wordt het stadsleven gecombineerd met spannende winteractiviteiten en arctische natuur, en niet te vergeten met het noorderlicht. 

Vanaf 18 november worden de straten opgesierd met kerstverlichting, waardoor kerstcadeaushoppen een sfeervolle traktatie wordt. Het perfecte cadeau vind je in de kraampjes op de kerstmarkt, of in de meer exclusieve winkels in het centrum van Tromsø. Met Kerstmis trakteren de Noren zichzelf graag op extra heerlijk eten, en bij de meeste restaurants in de stad staan lokale delicatessen op het menu. 

Wanneer je rond de kerst op bezoek gaat, kun je ook op avontuur gaan in de Arctische natuur. Wat is er meer kerstachtig dan een rendierkudde begroeten? Ook een hondensleetocht onder het noorderlicht brengt je gegarandeerd in de kerststemming.

3. Kerstmarkt in Trondheim 

De kerstmarkt in Trondheim vindt elk jaar in december plaats in het stadscentrum. Hier vind je een gezellige traditionele markt met hoogwaardige ambachten, kerstgerechten en kerstbomen. Beleef concerten, theater en paard- en arresleetochten. Geniet van lokaal eten en drinken bij het vuur, terwijl je luistert naar troubadours en volksverhalen.

Ervaar het prachtige blauwe uur, “den blå timen”, wanneer alles buiten een magische blauwe gloed krijgt. Gecombineerd met de versierde marktkramen en duizenden kleine lichtjes, is het alsof je een Noors sprookje binnenstapt. 

De kerstmarkt werd voor het eerst gehouden in 2003, met slechts 5 kramen. Tegenwoordig bestaat de markt uit meer dan 90 exposanten en 100 culturele evenementen. 

4. Een witte kerst in Lillehammer

Als je droomt van een besneeuwd winterwonderland, is Lillehammer een veilige optie! De schilderachtige stad aan het Mjøsa-meer ligt op ongeveer anderhalf uur met de trein van de luchthaven van Oslo. Ontdek hoe Kerstmis in de middeleeuwen werd gevierd in het openluchtmuseum Maihaugen, waar in het eerste weekend van de advent een feestelijke kerstmarkt wordt gehouden.

Een bezoek aan de kunstnijverheid in het creatieve centrum Fabrikken is een must, en je moet zeker ook een bezoek brengen aan het Lillehammer Art Museum. Daarna kun je in de feestelijk versierde straten van de stad op zoek gaan naar de perfecte kerstcadeaus.

Als je actief wilt zijn in de sneeuw, combineer dan je reis naar Lillehammer met een dag of twee in een van de nabijgelegen topskigebieden Hafjell en Kvitfjell, die meestal vanaf november open zijn. Probeer de Olympische bob- en rodelbaan uit, die werd gebruikt tijdens de Olympische Winterspelen van 1994 – of neem de stoeltjeslift naar de top van de Lysegårdsbakkene-skischans voor een fantastisch uitzicht.

5. Overnacht in het peperkoekhuis van de kerstman

Wil je de echte Noorse Kerstman ontmoeten? Neem de trein in de richting van Røros en stap uit bij Tynset om het bergdorp Savalen te bezoeken. Nissegata (Santa Lane) heeft charmante hotels – of je kunt slapen in ’s werelds grootste peperkoekhuis!

Nissehuset (het huis van de kerstman) heeft een cadeauverpakkingsmachine, een sprookjes-troon en natuurlijk een postkantoor. Hoewel Nissehuset het hele jaar door geopend is, bijna elke dag, ook op feestdagen, is de meest magische tijd om te bezoeken natuurlijk tijdens de mooie wintermaanden.

Na een dag vol plezier in de sneeuw, kan je opwarmen in de spa en het zwembad van het Savalen Fjellhotel. In de weken voorafgaand aan Kerstmis organiseert de stad in het weekend leuke vakantie-activiteiten. En als het nieuwe jaar eenmaal is aangebroken, komen kerstmannen van over de hele wereld samen in Savalen om deel te nemen aan de jaarlijkse Kerstman Winterspelen.

6. Een onvergetelijke kerstcruise met Hurtigruten of Havila

Nog op zoek naar een unieke manier om Kerstmis te vieren? Elk jaar brengen duizenden mensen de kerstdagen door aan boord van een van de schepen van de Noorse Hurtigruten en vanaf deze december ook op Havila. De kust is magisch in de winter, met besneeuwde bergtoppen en frisse frisse lucht. In Noord-Noorwegen zie je waarschijnlijk het noorderlicht door de lucht dansen.

Op kerstavond liggen de Hurtigruten schepen aangemeerd, dus je kunt desgewenst een lokale kerstdienst bijwonen. Later op de dag serveren de Hurtigruten scheepsrestaurants een traditioneel Noors kerstdiner, met lokale ingrediënten uit de regio’s waar je doorheen bent gevaren. En maak je geen zorgen – de kerstman kent de route, dus hij zal geen problemen hebben om jou en je kleintjes te vinden.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Fjordencruises én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je helpt ons op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen fanshop!
Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie