Hurtigruten start met upgrade van 6 Noorse postroute schepen

Hurtigruten Noorwegen is gestart met één van Europa’s grootste milieuvriendelijke scheepsupgrades. Met moderne technologie zullen de herbouwde schepen de CO2-uitstoot met 25 procent en de NOx-uitstoot met maar liefst 80 procent verminderen. Met de upgrade, die in 2023 voltooid moet zijn, kunnen gasten zich verheugen op groenere afvaarten op alle zeven schepen van Hurtigruten die de Noorse postroute langs de kust varen.

“Dit is de grootste milieuverbetering in de geschiedenis van Hurtigruten en één van de grootste in zijn soort in Europa. Dit zal een grote impact hebben op het verminderen van de uitstoot in de Noorse wateren. Het feit dat een dergelijke investering ook leidt tot neveneffecten in de lokale gemeenschappen langs de kust, is iets waar we erg trots op zijn”, zegt Hedda Felin, CEO van Hurtigruten Noorwegen.

Hybride schepen

Drie van de zeven schepen worden omgebouwd tot hybride schepen. De eerste is MS Richard With, die momenteel op scheepswerf Myklebust Yard in het noordwesten van Noorwegen ligt, waar het schip gloednieuwe hoofdmotoren en batterijpakketten ontvangt. Hetzelfde krijgen ook MS Kong Harald en MS Nordlys.

Trollfjorden & Svolvaer

Drie andere schepen – MS Nordnorge, MS Nordkapp en MS Polarlys – zullen ook worden geüpgraded en zullen SCR-faciliteiten aan boord hebben. Dit zal de NOx-uitstoot met maar liefst 80 procent verminderen. Het laatste schip in de vloot, MS Vesterålen, kreeg in al in 2019 een upgrade met gloednieuwe motoren en SCR-faciliteiten.

“Ons doel is nul uitstoot! Maar de technologie is nog niet volwassen genoeg, en we moeten doen wat we kunnen om de uitstoot te verminderen met de beste technologie die vandaag beschikbaar is en de levensduur van de iconische schepen die we in onze vloot hebben te verlengen,” zei Felin.

MS Richard With komt 9 augustus 2022 terug van werf. Dan zal MS Kong Harald koers zetten naar Myklebust Yard om soortgelijke upgrades uit te voeren. MS Nordlys zal volgen en in de zomer van 2023 zijn alle schepen klaar voor de toekomst.

In detail

  • Alle zeven schepen van Hurtigruten Noorwegen ontvangen SCR-systemen die de NOx-uitstoot met maar liefst 80 procent verminderen. 
  • Alle schepen in de vloot van Hurtigruten Noorwegen hebben al aansluiting op walstroom, waardoor uitstoot in havens niet meer nodig is.
  • De upgrades omvatten verschillende andere kleine en grote veranderingen, zoals nieuwe propellerbladen, rompoptimalisatie, nieuwe bulbsteven, nieuwe versnellingen, generatoren en nieuwe besturingssystemen.
  • De grootschalige upgrade betekent dat alle zeven postroute-schepen van Hurtigruten Norway een emissie hebben die gelijk is aan Tier III, de strengste internationale norm voor NOx-emissies.
  • De upgrades omvatten ook de installatie van ultramoderne afvalwaterzuiveringsinstallaties om emissies naar zee te minimaliseren.
  • Hurtigruten Noorwegen zal ook op grote schaal gecertificeerde biobrandstoffen gebruiken om de CO2-uitstoot te verminderen.

Bekijk hier de Hurtigruten routes:

No post was found with your current grid settings. You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Fjordencruises én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je helpt ons op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen fanshop!
Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie