Vind de trollen in Noorwegen!

Op 1 december 2022 bracht Netflix de nieuwe film “Troll” uit, die zich afspeelt in Noorwegen. Diep in de Dovre-berg in Noorwegen wordt na duizend jaar gevangenschap iets gigantisch wakker. Het wezen vernietigt alles op zijn pad en nadert snel Oslo. Ga je mee op trollen zoektocht in Noorwegen?

Wie zijn deze wezens en waar ontmoet je ze?

Op zoek naar avontuur? Ga op trollenjacht in Noorwegen! Overal in het land kom je trollen tegen… Voel de aanwezigheid van de mythische trollen terwijl je prachtige rotsformaties, kronkelende wegen, grotten en kliffen verkent.

Trollstigen

Een van de beroemdste Noorse schilderachtige routes, Trollstigen, ‘The Troll Ladder’, is een visueel meesterwerk.
Je kunt de adrenaline echt voelen stromen op deze iconische weg! De weg kronkelt door elf haarspeldbochten terwijl hij omhoog klimt naar Stigrøra, 858 meter boven zeeniveau. Ga met de auto, elektrische fiets of te voet de berg op. Vergeet niet te stoppen bij het Trollstigen-platform, met bovenaan twee uitkijkpunten. Het uitzicht vanaf hier zal je voor altijd bijblijven!

Hoe kom je er: met je cruiseschip meer je aan in Molde of Andalsnes waarna je op excursie kunt naar deze 18 km lange route.

Trollveggen

Niet ver daarvandaan ligt de indrukwekkende Trollveggen, ‘The Troll Wall’, met het hoogste hoogteverschil van Europa, ongeveer 1000 meter. Het maakt deel uit van het Trolltindane-gebergte, ‘de Troll Peaks’, in Romsdalen in Møre og Romsdal, waar de toppen bijna 1.700 meter boven de vallei uittorenen.

De klif is een populaire bestemming voor professionele klimmers van over de hele wereld. Het is een zeer uitdagende en riskante klim.
Een veel gemakkelijkere manier om de dramatische geschiedenis van de muur te ontdekken, is door middel van de 14 minuten durende film die wordt vertoond in het Trollveggen Visitor Center, dat is uitgeroepen tot een van ’s werelds mooiste gebouwen door Architectural Digest. Er is ook een cafetaria, een souvenirwinkel en een uitkijkplatform richting Trollveggen.

Hoe kom je er: met je cruiseschip meer je het beste aan in Andalsnes

Trolltunga

Stel je voor dat je hier staat! Op 1.180 meter boven zeeniveau zal Trolltunga, ‘De Trollentong’, je zeker een fantastisch uitzicht geven.
Maar pas op, de wandeling naar Trolltunga is erg lang en veeleisend, en niet voor iedereen weggelegd. Ga altijd met een gids als je niet gaat wandelen in de zomer!
Volgens de legende is Trolltunga vernoemd naar een trol die ervan overtuigd was dat hij na blootstelling aan de zon niet in een rots zou veranderen.

Hoe kom je er: tussen Eidfjord en Rosendal

Trollenpikken

Sooo… Misschien moeten we ons niet voorstellen wat deze trol aan het doen was toen hij plotseling werd blootgesteld aan zonlicht! Trollpikken, wat zich rechtstreeks vertaalt als de pik van de trol, werd wereldberoemd toen vandalen ’s nachts de rotsformatie afhakten. Maar het Noorse volk zamelde al snel geld in om Trollpikken in zijn oude glorie te herstellen.
Een gemakkelijke wandeling van 2,3 kilometer heen en terug brengt je naar de meest heilige plaats van de trol.

Hoe kom je er: nabij Egersund in Zuid-Noorwegen

Trollfjorden

Houd je camera gereed voor de extreem smalle Trollfjorden, ‘The Troll Fjord’, in Vesterålen in Noord-Noorwegen. De drie kilometer lange fjord slingert zich een weg langs de 1000 meter hoge Trolltinden-piek en is slechts 70 meter breed.
De natuur is hier net zo dramatisch als de oude sprookjes!

Er zijn dagelijkse 3 uur durende sightseeingtrips vanuit Svolvær op de Lofoten, of ervaar het gebied tijdens een cruise met Havila of Hurtigruten.
Pas op voor de vele zeearenden die in dit gebied leven.

Hoe kom je er: cruisehaven Svolvaer 

Trollkirka - foto: Eline Karlsdatter Fladseth

Trollkyrkja

Trollkyrkja, ‘De Trollenkerk’, is geen gewone kerk. Het bestaat : uit drie spannende marmer- en krijtgrotten, met ondergrondse rivieren en watervallen.

De onderste grot is 40 meter lang en heeft de vorm van een S. Hier kom je een prachtige waterval tegen met een val van 14 meter recht naar beneden in een poel van marmer eronder. Als je meer energie over hebt, wordt een beklimming van de prachtige bergen Trolltindan en Stordalstinden, die achter de grotten oprijzen, aanbevolen. Daarnaast zijn de prachtige Trolldalsvannene meren zeker een bezoek waard. Je kunt zelfs een verfrissende duik nemen!

Hoe kom je er: cruisehavens Geiranger en Andalsnes liggen ten zuiden resp. ten noorden van Trollkyrkja.

Trollfoss

Ongeveer twee uur buiten Oslo vind je Trollfoss, ‘The Troll Waterfall’, de hoogste waterval in Vestfold. Hoewel hij slechts 12 meter hoog is, is hij toch prachtig.
Hoewel de wandeling slechts 30 minuten duurt, is hij een beetje steil en misschien niet voor iedereen geschikt.

Hoe kom je er: je meert aan in Oslo.

Trollenmuseum in Tromsø

Het Troll Museum in Tromsø is het eerste en enige trollenmuseum in Noorwegen, gemaakt met behulp van moderne Augmented Reality (AR)-technologie. Hier maak je kennis met Noorse sprookjes en legendes, maak je kennis met AR-technologie en beleef je een geweldige tijd met het verkennen van de Noorse folklore.

Hoe kom je er: met je cruiseschip meer je aan in Tromsø.

Maar vergeet niet dat je overal in Noorwegen sporen kunt vinden van onze oude, geliefde (en enigszins gevreesde) reuzen, de trollen. Houd je ogen gewoon open!

 

Foto’s: VisitNorway.com

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Fjordencruises én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je helpt ons op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen fanshop!
Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie