Reportage: Eerste ijs en sneeuw met Havila Capella – dag 3

Miriam was op uitnodiging van Havila Voyages mee met de Havila Capella, één van de twee postschepen die de welbekende Noorse kustroute varen van Bergen naar Kirkenes. Miriam reisde in 5 dagen van Trondheim naar Kirkenes, voorbij de Noordkaap! Op dag 3 varen we met de Havila Capella naar Tromsø.

Deze ochtend heb ik even kunnen uitslapen omdat de eerste bestemming, Finnsnes, pas om 11:00 is. Voor die tijd ontbijt ik heerlijk in het restaurant. Het is wel wat drukker, maar ik heb mijn eigen tafel waar ik elke keer terecht kan, dus wachten op een tafel die beschikbaar komt hoeft niet. Het is leuk om te zien welke Noorse mensen meevaren: een moeder met twee zoontjes, stellen, mensen die Kerst inkopen hebben gedaan…

De Havila schepen zijn behoorlijk nieuw. Ze zijn in 2021 en 2022 in de vaart gekomen en dat merk je aan de nieuwste technieken in de aandrijving van het schip. Zo gebruiken ze LNG, vloeibaar aardgas, momenteel de meest duurzame fossiele brandstof. Je ziet de aparte schoorsteen voor de LNG motor op het achterdek. Nog bijzonderder vind ik de battery room aan boord waar batterijpakketten zijn voor onder andere de stroomvoorziening aan boord. Tijdens het varen worden ze opgeladen. Zo kan dit schip en haar zusterschip Havila Castor emissieloos de fjorden in varen.h

We arriveren om 11:00 uur in Finnsnes. Daar hebben we exact een half uur voordat de Havila Capella weer vertrekt, en eigenlijk ben ik nieuwsgierig naar zo’n dorp. Met nog een paar anderen, stappen we even van het schip af – in de sneeuw! Dit is de eerste sneeuw van deze winter voor mij en ik voel me zo blij als een kind. Veel tijd heb ik niet. Ik maak wat foto’s, maar het centrum van het dorp is voor nu niet haalbaar. Nadat de goederen van het schip zijn gelost, stap ik terug aan boord.

Terwijl we naar Tromsø varen, zie ik ijs in het water verschijnen. De eerste ijslagen hebben zich over het ijs gevormd, terwijl de Havila Capella haar best doet om het teniet te doen. Heerlijk om het ijs te zien.

Ik kan nog net lunchen voordat we Tromsø gaan verkennen. Het is een grote stad, met universiteit en tal van hogescholen. Hier raak je niet snel uitgekeken! Met de expeditieleider Harald heb ik de mooiste excursies uitgezocht. Op zijn aanraden ga ik mee met een tour naar o.a museum Polaria over dieren en natuur in Spitsbergen, een bijzondere kerk, en met de kabelbaan naar boven op een berg. Wanneer de winter nog meer ingetreden is, met genoeg sneeuw, kan je vanaf hier ook een excursie maken naar de rendieren om een sledetocht te doen. Helaas is er nu te weinig sneeuw.

Polaria is een leuke kleine verrassing, met een film, zeehonden en vissen in aquariums. Zeker met kinderen een mooi uitstapje. De kerk is een bezoekje waard maar de kabelbaan is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de dag. Helaas zijn we van kwart over 2 tot zes uur in Tromsø en is het dus een groot gedeelte van de dag schemerig.

De 7 weken waarin zij alleen maar schemering kennen, is al gestart. Zo van half november tot half januari blijft het 4-5 uur per dag schemerig. Als de zon weer verschijnt in januari, wordt dit uiteraard groots gevierd. Als ik bovenop de berg sta met de kabelbaan Fjellheisen, zie ik vooral heel veel lichtjes beneden en verbaas ik me over hoe groot Tromsø is.

Met een heerlijk diner in het thema van de Food Stories, kleine lokale Noorse gerechten, beëindig ik deze prachtige dag. Deze avond geniet ik overigens voor de derde nacht op rij van het Noorderlicht. Morgen is het tijd voor de Noordkaap! De spanning wordt voelbaar.

Lees zeker ook:

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Fjordencruises én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je helpt ons op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen fanshop!
Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie