7 Tips voor de Noorse postroute

Sinds 2021 varen twee rederijen, Hurtigruten en Havila, dagelijks de Noorse postroute van Bergen naar Kirkenes in het Noorden van Noorwegen waarbij je ook de Noordkaap bezoekt. Wij zetten voor jou 7 handige tips op een rijtje over de Noorse postroute en de twee verschillende rederijen.

 

1. Welke route moet ik kiezen: de Noordwaartse route, Zuidwaartse óf de gehele 12 daagse route?

De gehele postroute duurt 12 dagen en is een fantastische beleving: je scheept in Bergen in en vaart mee naar Kirkenes waar je op dag 7 arriveert. Je kunt dan ontschepen, maar ook mee terug varen naar Bergen waar je op dag 12 dan weer arriveert. Op deze route zie je 34 dorpjes en steden, waarvan velen eenmaal op de heenweg en ook op terugweg.

Noorse postroute - Havila

Wanneer je minder tijd hebt om mee te varen, raden wij je aan om de Noordwaartse route van 7 dagen te doen, omdat je dan op de mooiste plekken op handige tijdstippen, in de ochtend of in de middag, arriveert. Op de zuidwaartse route is dit niet het geval. Heb je tijd  om 12 dagen mee te varen? Doe dan de gehele route.

2. Waar kan ik opstappen?

Je kunt in elke haven opstappen op de postroute schepen, net zoals de lokale inwoners dit ook doen! Gemakkelijker zijn wel de bestemmingen die je met het vliegtuig vanuit Amsterdam in één keer kunt bereiken. Bergen is het perfecte startpunt voor de Noordwaartse route. Ook kan je starten in bijvoorbeeld Alesund of Trondheim, die allemaal vanaf Schiphol met KLM makkelijk aan te vliegen zijn.

Met een overstap bereik je bijvoorbeeld het mooie Tromso. Kirkenes, het eindpunt van de Noordwaartse route of startpunt van de Zuidwaartse route, is via Oslo te bereiken.

Tromso in de winterTromso in de winter

3. Wanneer is de beste reistijd voor de postroute?

Afhankelijk van wat je wilt zien, kies je voor de zomer of winter. Wil je bijvoorbeeld het Noorderlicht zien, dan zal je toch echt in de winter moeten gaan (ca oktober – maart). Wil je echter 24 uur daglicht eens meemaken (midzomernachtszon) dan ga je vanaf half juni-half augustus.

Reken er wel op dat in de winterperiode de zee behoorlijk onstuimig kan zijn, met veel beweging op het schip.

4. Wat zie ik langs de postroute?

De postroute, die al 130 jaar bestaat, bezoekt 34 dorpjes en steden. Een gemiddelde dag aan boord bestaat uit het halt houden bij 5 à 6 bestemmingen. Dit kan midden in de nacht zijn, in de vroege morgen en gedurende de dag of avond. Een stop duurt vaak maar kort, zo’n 15-30 minuten. Bij deze bestemmingen kan je niet lang van boord, hooguit even je voeten strekken op de kade en met wat geluk in de winter, een sneeuwwandelingetje maken. Eén keer per dag wordt er langer gestopt, in een grote plaats of stad. Hieronder zie je welke steden dit zijn:

Langere stops op postroute

Dag 1: Bergen 14:45-20:30
2e dag: Alesund 09:45-20:00
3e dag: Trondheim 09:45-12:45
4e dag: Bodo 13:05-15:20
5e dag: Tromso 14:15-18:15
6e dag: Honningsvag 10:55-14:30
7e dag: Kirkenes 09:00-12:30 (eventueel eindpunt Noordwaartse route)

Dag 8: Hammerfest 11:00-12:45 /  Tromso 23:45-01:30
9e dag: Svolvaer 18:30-20:30
10e dag: Bronnoysund 15:00-17:25
11e dag: Trondheim 06:30-09:30
12e dag: Bergen 14:45-20:30 (eindpunt Zuidwaartse route of gehele reis)

5. Wanneer vaart welke rederij?

De twee rederijen Hurtigruten (8 schepen) en Havila (4 schepen) starten om en om. Ze verdelen met elkaar 12 dagen. De ene dag start Hurtigruten vanuit Bergen de 12-daagse reis. De dag erna Havila. Wist je dat je onderweg de schepen ook tegenkomt? Dan vindt er op zee een begroetingsritueel plaats!

6. Welke rederij is voor mij geschikt?

Uiteraard is de keuze van welke rederij je kiest, Hurtigruten of Havila, een persoonlijke smaak. Wil je duurzamer cruisen dan kies je voor Havila. Deze schepen varen op LNG en hebben battery-rooms voor de aandrijving, waardoor er nauwelijks vervuilende uitstoot is. De schepen zijn licht ingericht en hebben tafelservice in het restaurant met lokale gerechten. Ook rederij Hurtigruten is haar schepen klaar aan het maken voor de toekomst: alle schepen hebben een renovatie gehad en de oudste schepen zijn uit de vloot gehaald. De schepen bij Hurtigruten zijn wel wat ouder en daardoor zijn de hutten bij Hurtigruten wat smaller waardoor bedden soms boven elkaar liggen of heb je minder loopruimte.

Havila heeft 4 identieke schepen – Havila Castor, Havila Capella, Havila Polaris en Havila Pollux – voor maximaal 670 passagiers en 179 hutten. Er zijn dus zo’n 360 passagiers die dus kunnen overnachten in de hutten. Lokale (dag)passagiers komen hier dan nog bij. Prijzen starten bij €950 voor een Noordwaartse reis van Bergen naar Kirkenes.

Meer informatie over Havila >>

Hurtigruten heeft 8 schepen op deze route. Elk schip is anders. Er kunnen maximaal 490 – 800 (Trollfjord) gasten mee. Reken op zo’n 240-280 hutten aan boord. Ook hier geldt dat lokale (dag)passagiers er nog bij komen. De schepen van Hurtigruten heten Kong Harald, Nordkapp, Nordlys, NordNorge, Polarlys, Richard With, Vesteralen en Trollfjord. Prijzen starten bij €1406 voor een Noordwaartse reis van Bergen naar Kirkenes.

Meer informatie over Hurtigruten >>

7. Wat gebeurt er aan boord?

De postroute schepen dienen als hoofdzaak om de 34 dorpen en steden met elkaar te verbinden. Aan boord zul je dan ook niet een uitgebreid entertainment programma tegenkomen. Wel zijn er diverse lezingen zoals over het Noorderlicht, de geschiedenis van de postroute en meer. Elke dag is er een praatje van de expeditieleider die vertelt over de dag die daarna komen gaat met wetenswaardigheden en de excursies die je kunt boeken. 

In de winter kan het spitsuur zijn in de avond: wanneer het Noorderlicht zichtbaar is, wordt via de intercom dit omgeroepen zodat je snel naar buiten kunt.

Met een beetje geluk heeft je schip een whirlpool waar je in de zomer (en winter) lekker van kunt genieten terwijl het landschap voorbij gaat.

Miriam Havila Capella

Miriam cruiste in november 2022 mee op een schip van Havila van Trondheim naar Kirkenes, 5 dagen op de Noordwaartse route. Lees hier haar belevenissen:

Start in Trondheim met Havila Capella

 

Bekijk hier een aantal cruises:

Rederij > ()
Havila ()
Hurtigruten ()

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Fjordencruises én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je helpt ons op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen fanshop!
Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie