Spitsbergen gaat grote cruiseschepen weren

De autoriteiten in Spitsbergen zijn bezig met wetgeving om het toerisme in Spitsbergen in betere banen te leiden. Een van de maatregelen zal zijn dat cruiseschepen met meer dan 200 passagiers niet meer welkom zijn in bepaalde gebieden. Omdat dit ook de hoofdstad van het eiland betreft, Longyearbyen, zal dit leiden dat grote cruiseschepen niet meer mogen komen.

Andere nieuwe regelgeving heeft betrekking op plekken waar aan land mag worden gegaan (43 geselecteerde gebieden), de afstand tot ijsberen (minimaal 500 meter) en walrussen.

In detail:

  • Landingen in de belangrijkste beschermde gebieden zijn beperkt tot 43 geselecteerde locaties. Het grote resterende deel van deze gebieden zal dan in de praktijk afgesloten zijn voor het publiek. Deze regels gelden niet buiten de nationale parken en andere natuurgebieden. Ook de nationale parken in Isfjord blijven op dezelfde manier toegankelijk als nu.
  • Aan de westkust zijn passagiers(cruise)schepen beperkt tot maximaal 200 passagiers aan boord, zoals al in de natuurreservaten die het hele oostelijke deel van Spitsbergen omvatten. Deze schepen konden nu eigenlijk ook alleen Isfjord (voornamelijk Longyearbyen) bezoeken, vanwege de wetgeving die al van kracht is: het verbod op zware olie in de nationale parken.
  • Een minimale afstand van 500 meter tot ijsberen. Ook voor walrussen worden minimumafstanden voorgesteld: 300 m voor boten tot aan de rustplaats van de dieren en 150 m aan land.

Wanneer de regelgeving precies in werking treedt is niet zeker: oorspronkelijk ging men uit van ingangsdatum 1 januari 2023. De autoriteiten hebben deze wetgeving echter nog niet kunnen vaststellen.

Welke schepen zijn getroffen

In 2023 staan zo’n kleine 50 cruiseschepen ingepland voor een bezoek aan Spitsbergen. Bekend is dat Holland America Line al haar route heeft aangepast, op de route van 11 juni 2023 met de Zuiderdam.

Alternatieven

Diverse rederijen die de beschikking hebben over kleinere cruiseschepen tot 200 gasten bezoeken Spitsbergen al regelmatig. Denk aan de Nederlandse rederij Oceanwide Expeditions, Hurtigruten, Seabourn, Silversea, AE Expeditions en velen meer.

Meer informatie op Expeditiecruisereiziger over deze cruises >

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Fjordencruises én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je helpt ons op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen fanshop!
Alvast hartelijk dank voor je steun!

2 gedachten over “Spitsbergen gaat grote cruiseschepen weren

Geef een reactie