Havila Polaris later in vaart


Havila Voyages zal de eerste reis met haar derde nieuwbouwschip, Havila Polaris, weer moeten uitstellen en komt dus later in de vaart. Vanwege vergunnings problemen bij de Ierse Centrale Bank doet de Noorse rederij dit. Eerder in januari maakte de rederij bekend dat het hoopte op een start op 11 februari 2023.

Vanwege onzekerheid wanneer Havila Voyages de vergunning van de Ierse centrale bank exact zal ontvangen, heeft het bedrijf besloten om de geplande vertrekken vanuit Bergen voor 5, 16 en 27 maart 2023 te annuleren. De rederij vaart de unieke postroute van Bergen naar Kirkenes en terug, 12 dagen langs kleine dorpen en grote steden.

“We kregen een verwerkingstijd van ongeveer 10 werkdagen voor de vergunningaanvraag en die deadline is verstreken. In het belang van alle betrokkenen kiezen we er daarom voor om de opstart op route voor Havila Polaris uit te stellen”, zegt algemeen directeur Bent Martini.

“Dit is zeer spijtig voor onze klanten, de Noorse autoriteiten waarmee we een overeenkomst hebben, onze partners, de kustgemeenschappen en werknemers. Dit is een situatie en proces waar we geen controle over hebben en waar we een oplossing voor moeten vinden. Het vereist beslissingen die zonder onze impact worden genomen, en we hopen op begrip daarvoor”.

Iedereen die een reis heeft geboekt op een van de getroffen vertrekken zal het aanbod krijgen om over te stappen naar een later vertrek, naar een vertrek met Havila Capella of Havila Castor of een volledige terugbetaling van hun reis met Havila Polaris.

Tijdrovende processen

Martini legt uit dat de processen waar Havila Voyages de laatste tijd bij betrokken is tijdrovend en gecompliceerd zijn.

“We moeten zekerheden en schulden op onze kustcruiseschepen vrijgeven en hebben niet de mogelijkheid om de voltooide Havila Polaris in ontvangst te nemen voordat de formaliteiten zijn geregeld”, zegt hij.

“Dit is een frustrerende situatie waarin we alleen het advies van juridische adviseurs en de conclusies van rechtbanken en de autoriteiten kunnen opvolgen. De processen hebben meer tijd gekost dan zowel onze adviseurs als wij hadden kunnen voorspellen, en we kunnen alleen maar wachten op opheldering. We doen ons uiterste best om volledig operationeel te worden langs de Noorse kust, waartoe de overeenkomst met de Noorse autoriteiten ons recht geeft, maar we moeten helaas nog wachten op verduidelijkingen die ons de kans geven om dit te doen in overeenstemming met de huidige sanctieregelgeving”.

Getroffen door de aardbevingsramp

Op dinsdag 14 februari meldde scheepswerf Tersan overmacht bij de oplevering van het vierde nieuwbouwschip, de Havila Pollux. De werf heeft daarom laten weten dat de oplevering van dit cruiseschip is uitgesteld, voorlopig tot eind april 2023. Havila Voyages plant de eerste reis voor Havila Pollux op 27 mei 2023.

“De verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië heeft hard toegeslagen, en op de Tersan-scheepswerf is een groot aantal scheepswerfarbeiders, en velen die met Havila Pollux werken, afgereisd naar de getroffen gebieden om te helpen”, zegt Martini.

“We hebben alle begrip voor de situatie waarin Tersan zich hierdoor bevindt en leven enorm mee met iedereen die getroffen is door deze tragische natuurramp”, besluit hij.

Bekijk de Havila cruises hier:

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Fjordencruises én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je helpt ons op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen fanshop!
Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie