Hurtigruten maakt concept schip bekend: ’s werelds meest energiezuinige cruiseschip

Weken voor haar 130e verjaardag onthulde Hurtigruten Noorwegen plannen voor haar eerste emissieloze schip dat ook windenergie zal gaan gebruiken. Het initiatief, dat in maart 2022 werd aangekondigd onder de projectnaam ‘Sea Zero’, is het eerste in zijn soort en onthulde de eerste conceptplannen voor ’s werelds meest energie-efficiënte cruiseschip.

Hurtigruten Noorwegen presenteerde de bevindingen samen met een consortium van 12 maritieme partners en het onderzoeksinstituut SINTEF, die allemaal streven naar emissieloze zeereizen. Het consortium is belast met de ontwikkeling van energie-efficiënte en koolstofneutrale technologische oplossingen en deelde de belangrijkste bevindingen van het eerste jaar onderzoek.

“Toen we meer dan een jaar geleden het ‘Sea Zero’-project aankondigden, stonden we voor de uitdaging dat we niet wisten welke technologieën in 2030 voor ons beschikbaar zouden zijn. Het was onze taak om de weg vrij te maken voor nieuwe innovaties en bestaande te verbeteren om ze af te stemmen op onze duurzaamheidsdoelstellingen. Hoewel sommige van deze technologieën al een relatief vergevorderd stadium hebben bereikt, is er nog steeds specifiek onderzoek en ontwikkeling nodig voor een succesvolle implementatie binnen de maritieme context. Aan de andere kant bevinden bepaalde technologieën zich nog in een vroeg ontwikkelingsstadium en vereisen ze fundamenteel onderzoek en grondige tests. Na een strenge haalbaarheidsstudie hebben we de meest veelbelovende technologieën geselecteerd voor onze baanbrekende toekomstige cruiseschepen. We zijn vastbesloten om binnen enkele jaren een schip af te leveren dat alle andere overtreft op het gebied van energie-efficiëntie en duurzaamheid,” aldus Hedda Felin, de CEO van Hurtigruten Noorwegen.

In lijn met hun focus op duurzame activiteiten op maat van de Noorse kust, plant Hurtigruten Noorwegen kleinere, op maat gebouwde schepen die een positieve voetafdruk achterlaten met nul emissies naar zowel zee als land.

Met het eerste schip klaar in 2030, is het bedrijf van plan om zijn hele vloot om te vormen tot zero-emissie schepen. Aangezien momenteel slechts 0,1% van de schepen wereldwijd gebruik maakt van emissieloze technologie, is het project van Hurtigruten Norway erop gericht om de duurzaamheid van de cruise-industrie en de toekomst van het reizen drastisch te verbeteren.

Elektrisch en windenergie

De toekomstige schepen van Hurtigruten Noorwegen zullen elektrisch zijn en uitgerust met batterijen die in de haven worden opgeladen. Het schip combineert 60-megawatt batterijoplossingen met windtechnologie en zal naar verwachting tal van primeurs en verbeterde oplossingen bieden die vandaag de dag nog niet bestaan op cruiseschepen, waaronder intrekbare zeilen met zonnepanelen, manoeuvreren met kunstmatige intelligentie, contraroterende schroeven en meerdere intrekbare stuwraketten. Andere technologieën zijn luchtsmering, geavanceerde rompcoating en proactieve rompreiniging.

Meer weten? Lees hier alles over Hurtigruten!
Meer weten? Lees hier alles over Hurtigruten!

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Fjordencruises én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je helpt ons op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen fanshop!
Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie