Hurtigruten onthult innovatief initiatief op weg naar 0% voedselverspilling
Hurtigruten werkt momenteel aan het drastisch verminderen en recyclen van voedselafval in de gehele vloot. Een speciaal ontworpen apparaat in een van de havens zet eetbaar voedselafval om in compost, dat vervolgens weer kan worden gebruikt om groenten voor Hurtigruten te verbouwen. Hurtigruten heeft al verschillende initiatieven gericht zijn op het verminderen van voedselverspilling aan boord.
Van boerderij tot vloot tot boerderij
Het initiatief start bij het sorteren van eetbaar voedselafval aan boord van de Hurtigruten postroute schepen, die het hele jaar door langs de kust van Noorwegen varen en 34 havens aandoen, van Bergen in het zuiden tot Kirkenes in het noorden. Dit afval wordt vervolgens tijdens geplande stops naar de haven van Stamsund getransporteerd, waar het wordt getransformeerd door een speciaal ontworpen compost-reactor. De reactor zet eetbaar voedselafval binnen 24 uur efficiënt om in compost.
Deze compost wordt vervolgens naar Myklevik Gård getransporteerd, waar het wordt gebruikt om de bodemkwaliteit op akkers te verbeteren. Daar worden groenten verbouwd die opnieuw op een bord aan boord van een Hurtigruten-schip zal belanden. Dit gesloten systeem is een voorbeeld van de principes van de circulaire economie, waarbij afval wordt hergebruikt om de lokale voedselproductie te ondersteunen.
Aan boord
Na vijf jaar heeft Hurtigruten de voedselverspilling aan boord al aanzienlijk verminderd, van 261 gram per klant in 2019 naar slechts 66 gram per gast in 2023. “Ons uiteindelijke doel is om voedselverspilling terug te dringen tot vrijwel nul gram per gast”, zegt Chief Product Officer en Hotel Operations André Pettersen. “Door samenwerking en innovatie zijn we er trots op de weg vorm te geven naar een duurzamere toekomst van reizen wereldwijd.”
Als onderdeel van het initiatief zet Hurtigruten zich in voor het bevorderen van bewustzijn en voorlichting onder gasten en bemanningsleden over het belang hiervan door middel van presentaties en workshops.
Bovendien wil Hurtigruten samenwerken met lokale gemeenschappen en belanghebbenden om de impact van het initiatief ook buiten de schepen uit te breiden.
“Door deze veelzijdige aanpak verkleint Hurtigruten niet alleen zijn ecologische voetafdruk, maar bevordert het ook een cultuur van duurzaamheid die nog generaties lang zal voortduren”, aldus André Pettersen van Hurtigruten.