In welke havens starten cruises naar de Noorse Fjorden?

Voor je Noorse Fjordencruise zijn de Nederlandse havens veruit favoriet. Je bent namelijk op 1 zeedag varen aan de kust van Noorwegen. Echter zijn er meerdere goede alternatieven in de landen om ons heen, zoals Duitsland of Denemarken. Een groot voordeel van deze startlanden is dat je sneller in Noorwegen bent én dus meer kunt genieten van al het moois dat de Noorse kust te bieden heeft.

In dit artikel lees je vanuit welke havens je naar de Noorse Fjorden kunt varen.

 

1. Nederland

Vanuit Nederland start het merendeel van de schepen in Amsterdam. Heel erg handig! Dit zijn wel de 1-weekse Noorse Fjorden cruises en zelden langer. Op de heenweg heeft het schip 1 zeedag nodig om er te komen en op de terugweg ook eentje.

Vanuit IJmuiden kan je ook inschepen en deze cruises (Costa Cruises) zijn wél langer. Ook uit het populaire Rotterdam ook vertrekken naar de Noorse Fjorden. Dit zijn ook 1-weekse cruises, met minimaal twee zeedagen. Tot slot biedt ook Vlissingen enkele opties: rederij Oceanwide Expeditions vertrekt uit Vlissingen met haar expeditieschepen naar Spitsbergen.

Voor alle Nederlandse havens geldt dat je ook kunt vertrekken naar de iets verder weg gelegen bestemmingen zoals Noordkaap, Spitsbergen en IJsland.

Vertrekhaven >
Amsterdam
Rotterdam
IJmuiden
Vlissingen

 

2. Duitsland

Vanuit Duitsland kan je uit vrijwel elke cruisehaven vertrekken. Denk aan het dichtstbijzijnde Bremerhaven en Hamburg en het iets verder gelegen Kiel en Warnemünde.

Bremerhaven is zeer goed bereikbaar met de auto (lang parkeermogelijkheden) en ook met het vliegtuig (Bremen) waarna je in een uur in Bremerhaven bent. De stad is de laatste jaren de thuishaven geworden van veel Phoenix Reisen schepen.  Een andere rederij die vanuit Bremerhaven vaart is de premium-all-inclusive rederij TUI Cruises. Ook deze rederij is Duitstalig en biedt zeer veel inclusief aan op hun familieschepen.

Vanuit Kiel starten bijvoorbeeld AIDA Cruises, TUI Cruises, MSC Cruises en Nicko Cruises.

Vertrekhaven >
Bremerhaven
Hamburg
Kiel
Warnemünde

Cruise Noorwegen & Noordkaap incl. busreis bij Corendon

Met oceanliner Queen Mary 2 naar de Noorse Fjorden – vanaf Hamburg of Southampton

 

3. Denemarken

Vanuit de hoofdstad van Denemarken gaan verrassend genoeg maar weinig cruises naar Noorwegen. Temeer jammer omdat Kopenhagen goed te bereiken is met het vliegtuig.

Ook is de stad zeer geslaagd voor een paar dagen verblijf voor of na je cruise.  Voor families met kinderen is ook een bezoek aan Legoland, op een uur afstand, aan te raden. Rederijen Holland America Line en MSC cruises (wekelijks) bieden cruises aan.

 

 

4. Noorwegen

Ga je met Hurtigruten of Havila mee op de Noorse postroutes, dan stap je in Bergen op aan het begin van de 7- of 12-daagse route of je scheept in Kirkenes in, aan het einde van de route, hoog in het Noorden van Noorwegen. Ook steeds meer expeditierederijen kiezen voor bijvoorbeeld Tromso als in-/ontschepingshaven. Oslo is eveneens een haven waar cruises vertrekken.

Vertrekhaven >
Bergen
Kirkenes
Oslo
Tromso

Cruise Noorwegen & Noordkaap incl. busreis bij Corendon

Met oceanliner Queen Mary 2 naar de Noorse Fjorden – vanaf Hamburg of Southampton

5. Groot-Brittannië

Vanuit Groot-Brittannië vertrekken de meeste cruises vanuit Southampton. Een andere optie is Dover, aan de oostkust. Vooral Southampton is goed te bereiken! Zo vliegt de KLM sinds 2020 rechtstreeks op Southampton. Je kunt ook op Londen Heathrow vliegen, maar dan zul je nog wel anderhalf uur met de bus of trein moeten reizen om in Southampton te geraken. Tilbury, nabij Londen, is eveneens een vertrekhaven van rederij Ambassador Cruise Line. Je kunt deze stad die ten oosten van Londen ligt, zeer goed bereiken via de Londense vliegvelden. Luchthaven London City ligt slechts op een half uur rijden. 

Vooral de Britse rederijen P&O Cruises, Cunard en Princess varen vanuit Southampton. 

Vertrekhaven >
Dover
Southampton
Tilbury

Cruise Noorwegen & Noordkaap incl. busreis bij Corendon

Met oceanliner Queen Mary 2 naar de Noorse Fjorden – vanaf Hamburg of Southampton

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Fjordencruises én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je helpt ons op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen fanshop!
Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie