Havens & Excursies

Havens & Excursies

Welke havens kan ik bezoeken en wat is daar te doen?

Wanneer je een cruise naar de Noorse Fjorden gaat doen, zijn er veel must-see havens. Je ziet dat de routes tot 10 dagen zich concentreren op alle bestemmingen tot halverwege Noorwegen

Ga je met je schip door naar de Noordkaap, dan bezoek je extra havens zoals Trondheim, Bodo, Tromso, Hammerfest en Honningsvag, de haven voor de Noordkaap. Met een beetje geluk bezoek je de Lofoten, een prachtige eilandengroep in het Noorden van Noorwegen. Daar meer je aan in Leknes of Svolvaer.

Wij hebben voor de meest populaire havens alle informatie op een rij gezet voor je! Zo vind je er excursiemogelijkheden, waar je schip aanmeert en handige tips!

Zuid-Noorwegen

In Zuid-Noorwegen bezoeken cruiseschepen vaak de hoofdstad Oslo en het kleinere Kristiansand. Andere bestemmingen in Zuid-Noorwegen worden veel minder vaak aangedaan: Arendal, Farsund en Mandal. 

Cruiserederijen zoals Holland America Line, AIDA Cruises, MSC Cruises en vele anderen varen naar de bovengenoemde havens. 

Kristiansand

Kristiansand Cruiseschepen meren aan dichtbij het centrum van Kristiansand, zo lig je vrijwel naast het architectonisch cultureel centrum Kilden Performance Hall. Je bent redelijk dichtbij het centrum. Afstand naar het centrum van Kristiansand Op wandelafstand…

Lees meer »

Oslo

Cruiseschepen kunnen op verschillende plekken aanmeren in de haven. Oslo heeft een mooi oud centrum waar het Ibsen museum en het fort bezocht kunnen worden.

Lees meer »

Westkust

De Westkust van Noorwegen is het meest bezocht door cruiseschepen die de 1-weekse routes doen. Dit zijn de havens die onder de grens van de Poolcirkel liggen. Deze ligt zo ongeveer op 66° 33′ noorderbreedte. Daaronder liggen tal van havens die veel bezocht worden.

Alle rederijen varen naar de bovengenoemde havens. Hurtigruten en Havila varen vanaf Bergen de prachtige postroute langs de Westkust richting het Noorden.

Molde

Molde

Molde Aanlegplaats in Molde Cruise schepen meren in Molde ten zuidoosten of (vaker) ten zuidwesten van het centrum.   Afstand naar het centrum van…

Lees meer »
Andalsnes

Åndalsnes

Andalsnes   Cruiseschepen meren in Andalsnes ten oosten aan van het centrum. Het stadje ligt bijna aan het einde van de Romsdalfjord. Er is…

Lees meer »

Kristiansund

Kristiansund Cruiseschepen meren aan midden in de stad aan één van de twee cruisekades. Je bent dichtbij alle attracties, activiteiten en winkelgebieden.   Afstand…

Lees meer »

Alesund

Alesund heeft 45.000 inwoners en is een van de meest belangrijke visserijhavens van Noorwegen. Het is een overzichtelijk stadje, met een leuk, kleurrijk centrum. Na een verwoestende brand in 1904 werd de stad compleet heropgebouwd, in een unieke Art Nouveau / Jugendstil stijl.

Lees meer »
Bergen cruise

Bergen

Bergen centrum is erg overzichtelijk. De hoofdbezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. De vismarkt en de oude pakhuizen in het gedeelte Bryggen zijn een must-see.

Daarnaast biedt de funicular (soort tandradbaan) een mooi uitzicht op de stad.

Lees meer »

Eidfjord

Eidfjord is een kleine, compacte plaats met 900 inwoners aan het einde van het schitterende Hardangerfjord. Cruiseschepen meren aan op een kade in Eidfjord.

Lees meer »
Flam

Flam

Cruiseschepen leggen aan in Flam. Vrijwel direct bij het station van de Flamsbanen spoorlijn. De lijn is slechts 20 km lang maar is door het gemiddeld hellingspercentage van 5,5% Europa’s steilste spoorlijn met een schitterend uitzicht en enkele verrassingen zoals de zingende nimpf.

Lees meer »

Geiranger

Na een prachtige tocht door de fjord van Geiranger, gaan cruiseschepen voor anker in de baai voor Geiranger. Het is over het algemeen vrij vol met enkele cruiseschepen op een dag.

Lees meer »

Noorden

Vanaf de Poolcirkel begint het gebied van de Middernachtszon in de zomer en het Noorderlicht in de winter. Tijdens een zomercruise vanaf 21 juni blijft de zon altijd aanwezig. In de winter aanschouw je de mooiste kleuren van het Noorderlicht.

In het dorp Rodoy, zie je een monument staan dat de Poolcirkel markeert. Dit dorp ligt tussen Nesna en Ornes op je Hurtigruten cruise.

Tot het Noorden behoren onder andere de prachtige Lofoten (haven Gravdal) en regelmatig bezochte havens zoals Bodo, Tromso en Narvik. Hoog in het Noorden liggen Hammerfest, Honningsvag en Kirkenes.

Vrijwel elke rederij vaart naar de Noordkaap, maar dit is soms één- of slechts tweemaal per seizoen. Hurtigruten vaart vanaf Bergen de prachtige postroute elke dag langs de Westkust richting het Noorden. 

tromso

3 Betoverende Verrassingen in Tromsø

Tijdens een postroute cruise met Havila Capella van Havila Voyages, arriveerde ik in Tromsø. Wat een verrassing was deze stad! Deze plek, gelegen boven de poolcirkel in Noorwegen, is omgeven door fjorden en bergen, en…

Lees meer »
Trondheim

Trondheim

Trondheim Cruiseschepen meren redelijk dichtbij aan bij het centrum van Trondheim. Ten noorden van de stad ligt de haven op zo’n 600 meter. De postschepen van Havila en Hurtigruten hebben hun eigen kade, op Pir…

Lees meer »
Noordkaap

Honningsvag (Noordkaap)

Waar iedereen voor naar Honningsvag gaat is de Noordkaap. Naar men zegt het meest noordelijke punt van het Europese vasteland. Dit punt ligt op 34 km van Honningsvag.

Lees meer »

Spitsbergen

Spitsbergen is een eilandengroep 565 km ten Noordwesten van het vasteland van Noorwegen. De bestemming wordt een enkele maal bezocht tijdens langere cruisereizen met grotere schepen. Vooral de kleinere schepen varen deze routes. Denk ook meer aan expeditiecruises zodat je meer inhammen en fjorden kunt bezoeken. Hieronder zie je twee voorbeeldroutes van Oceanwide Expeditions.

Longyearbyen

Longyearbyen heeft een kade waar plek is voor een cruiseschip tot maximaal 335 meter. Wanneer meerdere grotere cruiseschepen tegelijkertijd in Longyearbyen zijn, zal er eentje moeten tenderen.

Lees meer »
Spitsbergen

Ny Alesund

Het kleine plaatsje Ny Alesund is te voet bereikbaar. Het is in Ny Alesund niet toegestaan om echt vrij rond te lopen, maar er is een soort van circuit door de bebouwing uitgezet, waarlangs de bezoekers kunnen lopen en de diverse gebouwen kunnen aanschouwen, waarvan er enkele toegankelijk zijn.

Lees meer »