Hurtigruten viert 130 jaar langs de Noorse kust

Hurtigruten vierde zondag 2 juli 2023 haar eerste 130 jaar langs de kust tijdens het volksfeest in Stokmarknes. Daar werd bekend dat het schip MS Richard With opnieuw zal worden geregistreerd in Stokmarknes als eerbetoon aan de geboorteplaats van de route.

Op alle schepen van de Hurtigruten werd zondag gevierd dat het 130 jaar geleden is sinds het allereerste vertrek in 1893. In Stokmarknes werd een groot volksfeest gehouden in samenwerking met het Hurtigrutenmuseum, de gemeente Hadsel, de Stokmarknesbron en de Noorse Hurtigrutemuseumstichting.

“Hurtigruten is hier in Stokmarknes gestart. Tot op de dag van vandaag is Stokmarknes een belangrijke haven voor ons, een plek waar we bij Hurtigruten erg blij mee zijn”, zei CEO Hedda Felin van Hurtigruten Noorwegen vanaf het podium.

Kort daarna overhandigde kapitein Geir Arne Johannessen een reddingsboei met de inscriptie “Richard With – Stokmarknes” aan loco-burgemeester Åge Rusten in de gemeente Hadsel als het zichtbare bewijs dat het schip zijn thuishaven zal veranderen in Stokmarknes.

De herregistratie zelf zal later dit jaar plaatsvinden aangezien het veel papierwerk vergt en de thuishaven op meerdere plaatsen op het schip geschilderd moet worden en verschillende soorten uitrusting, waaronder reddingsboeien.

130 jaar op rij

Op 2 juli 1893 startten kapitein Richard With en het schip DS Vesteraalen in Trondheim, in noordelijke richting richting Hammerfest. Het markeerde het begin van een compleet nieuw tijdperk in het transport langs de Noorse kust en sindsdien heeft Hurtigruten tussen het noorden en het zuiden van Noorwegen geopereerd, met zowel vracht, passagiers als internationale gasten aan boord.

Het jubileum werd ook gevierd op de schepen van Hurtigruten elders langs de kust met taart en open dagen. Om 9.30 uur ’s ochtends voeren alle schepen op zee in de Kystruten tussen Bergen en Kirkenes om de tijd van het eerste vertrek 130 jaar eerder te markeren.

Terug naar de wortels

De huidige MS Richard With is het tweede Hurtigruten-schip dat is vernoemd naar de vader van Hurtigruten. Het eerste schip, DS Richard With uit 1909, voer 32 jaar in Hurtigruten met thuishaven “Stokmarknes” in het achterschip. Die erfenis wordt nu voortgezet met het moderne snelle schip MS Richard With.

Het schip is vorig jaar omgebouwd tot een modern hybride schip, met splinternieuwe motoren van Bergen Engines en grote accupakketten. De upgrades verminderen de CO2-uitstoot van de schepen van Hurtigruten Noorwegen met 25 procent en de NOx-uitstoot met maar liefst 80 procent.

Eerder dit jaar werd de schoorsteen van de MS Vesterålen teruggebracht naar de beroemde blauw-witte schoorsteenmarkering van Vesteraalen Dampskibsselskab als eerbetoon aan de pioniers van de eerste koeriersdienst VDS.

De andere schepen in de vloot van Hurtigruten behouden Tromsø als hun thuishaven.

Gerestaureerd postkantoor geopend

Vanaf het podium opende de Noorse Stichting Hurtigruten Museum ook het onlangs gerestaureerde postkantoor aan boord van MS Finnmarken (1956), het schip dat de belangrijkste attractie is in het nieuwe museum in Stokmarknes. De post versturen was een van de belangrijkste formules bij de oprichting van Hurtigruten 130 jaar geleden.

Wil je meer weten over de postroute? Lees hier alles wat je moet weten. 

Bovenste foto: Christian Huehn – Hurtigruten Norway

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Fjordencruises én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je helpt ons op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen fanshop!
Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie