Hurtigruten

Hurtigruten is een bijzondere rederij die met postschepen veel kustplaatsen in Noorwegen met elkaar verbindt. Het mooie is dat passagiers mogen meevaren op deze postschepen. Daarnaast richt Hurtigruten zich op expeditiecruises naar de Noord- en Zuidpool met een aantal vaste schepen zoals de Midnatsol, Flam en de nieuwere schepen Roald Amundsen en Fridtjof Nansen.

Kustroute

De Noorse kustroute vaart Hurtigruten met dezelfde 7 schepen: de Kong Harald, Nordkapp, Nordlys, Nordnorge, Polarlys, Richard With en Vesteralen.

Bijna elke dag (de route wordt gedeeld met rederij Havila) vertrekt er vanuit Bergen in Noorwegen een Hurtigruten schip. De route langs de kust is 12 dagen lang. Elke dag worden er meerdere dorpen en plaatsen aangedaan waar post en vracht gelost wordt. Voor passagiers is er wel de mogelijkheid om deel te nemen aan excursies.

De hutten zijn op de nieuwere schepen netjes en goed ingericht. Op de oudere schepen zijn er soms alleen stapelbedden en een zitbank aanwezig. Let dus goed op met welk schip je de route doet.  Activiteiten ga je op deze schepen niet aantreffen. Wel zijn er ruime lounges met prachtuitzichten en worden lezingen gehouden. Op de Trollfjord zijn suites en een spa aanwezig. De komende jaren worden veel schepen gerenoveerd naar duurzame schepen.

Bekijk de postroute cruises van Hurtigruten in Noorwegen:

Maak kennis met de postroute-vloot:

Expeditiecruises van Hurtigruten

De rederij vaart naast de postroute ook vele expeditiecruises met een aantal schepen, die al dan niet daarvoor speciaal gebouwd zijn. De cruises variëren van Noord- tot Zuidpool en expeditiebestemmingen daar tussen in. Ook wordt er gevaren rondom de Galapagos eilanden.

De vloot van expeditieschepen bestaat uit:

Hurtigruten naar Noorwegen

 

2024

Hurtigruten vaart het gehele jaar door van Bergen in het Zuiden van Noorwegen naar Kirkenes, voorbij de Noordkaap. In 12 dagen tijd (of 6/7 voor een ‘halve’ route) ga je van Zuid naar Noord en terug naar het Zuiden. Je kunt de route halveren door te kiezen voor bijvoorbeeld alleen het Zuid-Noord deel (7 dagen, Bergen naar Kirkenes) of het Noord-Zuid (Kirkenes-Bergen) deel van zes dagen. De schepen stoppen talloze malen en je kunt deelnemen aan diverse excursies.  Cruises zijn beschikbaar vanaf:

  • 12-daagse rondreis: vanaf €onbekend (januari)
  • 7 dagen Bergen-Kirkenes: vanaf €1166 (januari)
  • 6 dagen Kirkenes-Bergen: vanaf €995 (januari)

Wil je Hurtigruten beleven maar dan op een korter traject? Dat kan gemakkelijk want in elke haven mag je inschepen of ontschepen. Denk bijvoorbeeld aan een stukje meevaren tussen Tromso en Bergen (4 dagen vanaf €508) of Bergen en Trondheim (3 dagen vanaf €255).

Nieuw!

Tussen januari 2024 en maart 2024 zal het MS Maud 7 cruises maken vanuit IJmuiden. Tijdens de cruise langs de Noorse kust en naar de fjorden worden 9 bestemmingen aangedaan. Na vertrek uit IJmuiden wordt eerst koers gezet naar Den Helder. Na een korte stop gaat het via Stavanger, Kalvåg, Svolvaer en Tromsø naar Honningsvåg, het noordelijkste punt van het vasteland van Europa. De terugweg naar IJmuiden gaat via Senja, Fjaerland en Bergen. Tijdens deze cruises heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om het Noorderlicht te aanschouwen en te genieten van het winterse Noorwegen. De exacte data van de afvaarten uit IJmuiden (08:00-16:00 uur) zijn 6 januari, 20 januari, 3 februari, 17 februari, 2 maart, 16 maart en 30 maart 2024. Vanaf €3690.

Cruises van Hurtigruten zijn boekbaar bij:

Waterproof ExpeditionsBBI TravelNorske Noorwegen Reizen

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Fjordencruises én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je helpt ons op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen fanshop!
Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie