Havila meldt historische vermindering van voedselverspilling

Havila Kystruten AS (Havila Voyages) heeft in haar resultaten – van het vierde kwartaal 2023 – vrijgegeven dat er een historisch grote vermindering van voedselverspilling aan boord bereikt is.

Na de oplevering van de kustcruiseschepen “Havila Polaris” en “Havila Pollux” in augustus 2023 was het vierde kwartaal het eerste kwartaal waarin alle vier de schepen volledig operationeel waren langs de Noorse kust voor Havila Voyages. De omzet in het vierde kwartaal bedroeg 249 miljoen NOK, waarvan 82 miljoen NOK contractuele inkomsten uit het contract met de Noorse autoriteiten waren.

“De oplevering van onze laatste twee schepen liep vertraging op, waardoor onze omzet wat lager uitkwam dan wanneer de voorverkoop eerder zou starten”, zegt CEO Bent Martini.

De gemiddelde bezettingsgraad aan boord van de vier in gebruik zijnde schepen van het bedrijf bedroeg 60% met een bezettingsgraad van 1,8 per hut.

“We hebben een hogere gemiddelde prijs en bezettingsgraad per hut dan in hetzelfde kwartaal van 2022. Er is minder vraag in de herfst- en wintermaanden, wat betekent dat zowel de bezetting als de gemiddelde prijs per hut iets lager zijn dan wat we in de derde kwartaal van 2023. Tegelijkertijd zien we een steeds grotere belangstelling voor Havila Voyages, zowel nationaal als internationaal, en krijgen we goede feedback van onze passagiers”, zegt Martini.

Grote vermindering van voedselverspilling

Havila Voyages heeft met haar foodconcept een duidelijke ambitie om bij te dragen aan het terugdringen van voedselverspilling in de industrie. Het doel was om slechts 75 gram voedselafval per persoon per dag aan boord van de schepen te hebben. In het vierde kwartaal daalde het resultaat naar 60 gram en voor het jaar als geheel naar 54 gram.

“We zijn erg trots op het feit dat we deze cijfers kunnen halen als het gaat om voedselverspilling. Dit ligt ruim onder de industrienorm en laat zien dat het mogelijk is om voedzaam en smakelijk voedsel te serveren dat is geproduceerd met lokale ingrediënten, zonder daarvoor een buffetoptie, en denk tegelijkertijd aan het milieu en het economische aspect”, zegt Martini.

“Onze fantastische medewerkers aan boord die dagelijks het eten bereiden en serveren, en gasten aan boord, hebben dit mogelijk gemaakt.”

Eind 2023 telde Havila Voyages 481 vaste medewerkers, verdeeld over 438 zeevarenden en 43 medewerkers in de landorganisatie.

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Fjordencruises én eigenaar van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je helpt ons op Patreon, door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of in onze eigen fanshop!
Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie